Schenken
Wil je een schenking doen, dan kan het verstandig zijn om naar de notaris te gaan. In een enkel geval is het zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld bij een schenking op papier. Maar er zijn meer redenen om de schenking vast te leggen. Aan de schenking kun je namelijk ook voorwaarden verbinden. Zo kun je bepalen dat een schenking herroepelijk is of dat de schenking onder bewind staat. Verder is het mogelijk om te bepalen de schenking niet zal worden betrokken in een gemeenschap van goederen. Ten slotte kun je bij het doen van de schenking aan de begiftigde een verplichting opleggen.
Wat betekent schenken op papier?
Schenken op papier betekent dat eenschenking pas na het overlijden van de schenker zal worden uitgevoerd. Deze schenking moet altijd persoonlijk worden aangegaan en in een notariële akte. Gebeurt dat niet dan vervalt de schenking bij het overlijden van de schenker, tenzij deze al tijdens leven is uitgevoerd.
Als je alle fiscale voordelen wilt benutten dan is het belangrijk dat over de waarde van de schenking elk jaar 6% rente worden betaald door de schenker aan de begiftigde. Als dat lukt, dan is de uitbetaling van de schenking na het overlijden van de schenker niet meer belast met erfbelasting.
Heb ik altijd een schenkingsakte nodig?
Nee, niet altijd. Maar het kan wel verstandig zijn, bijvoorbeeld als je voorwaarden aan de schenking wilt verbinden. Je kunt de schenking herroepelijk maken, bijvoorbeeld als je de schenking toch nog zelf nodig blijkt te hebben, en je de schenking onder bewind plaatsen.
Je kunt ook vastleggen dat de schenking wordt verrekend met het erfdeel, zodat alle kinderen gelijk zullen worden behandeld. Is de schenking niet notarieel is vastgelegd, dan kan de schenker beweren dat de schenking onder misbruik van omstandigheden tot stand is gekomen en de schenking vernietigen. De begiftigde moet dan het tegendeel bewijzen, hij heeft dan de bewijslast.
Kan ik een schenking achteraf nog terugdraaien?
Als je de schenking graag wil doen, maar je weet nog niet zeker of het zelf nodig zult hebben, dat kun je bepalen dat de schenking herroepelijk is. Wijs de begiftigde wel op die voorwaarde, zodat hij de schenking niet zomaar opmaakt.