Voogdij

Kinderen staan onder ouderlijk gezag. Gezag betekent de zeggenschap van de ouders over de verzorging en opvoeding van het kind, het bewind van zijn vermogen en de vertegenwoordiging in en buiten rechte. Maar dat gezag kan door het overlijden van beide ouders geheel komen te ontbreken. De wet staat dat niet toe en om die reden moet er zo snel als mogelijk worden voorzien in deze zeggenschap. Omdat alleen ouders gezag kunnen hebben, wordt in dat geval in de zeggenschap voorzien door de aanstelling van een voogd.


Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen over voogdij omschreven:

Kan ik iemand aanwijzen die voor mijn kinderen zorgt als ik er niet meer ben?

Jazeker. Als ouder van een kind kun je bepalen welke persoon als voogd het gezag zal gaan uitoefenen. De aanwijzing heeft alleen effect als er geen andere ouder is die zelf nog het gezag heeft. Heeft de andere ouder niet het gezag, en wijs je een voogd aan, dan zal die aanwijzing effect hebben, tenzij de rechter op verzoek alsnog anders beslist.

Je kunt alleen een natuurlijk persoon als voogd aanwijzen, dus geen BV of stichting.

Mag ik ook twee voogden aanwijzen?

Ja, je mag ook twee voogden aanwijzen die de taken verdelen. Dat heeft wel een belangrijk nadeel. De gezamenlijke voogden hebben een onderhoudsplicht totdat het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. Zij moeten de kosten van de opvoeding samen betalen. Wijs je een voogd aan, dan mag de voogd de kosten van de opvoeding verrekenen met het vermogen dat het kind heeft, bijvoorbeeld uit de erfenis.

Kan ik bepalen door wie mijn kind wordt opgevoed?

Je kunt aan de voogd verzoeken om het kind zelf op te voeden. De voogd mag ook anders beslissen. Wil je dat de voogd het kind zelf zal opvoeden, wijs dan twee voogden aan: zij hebben dan de plicht én het recht om het kind te verzorgen en op te voeden.

Hoe wijs ik een voogd aan?

Je wijst een voogd aan door bij de notaris een testament te maken. Het testament hoeft niet meer in te houden dan de aanwijzing van de voogd, maar het mag wel. De voogd kan door jou ook worden aangewezen bij de rechtbank van je woonplaats. De rechtbank houdt een openbaar gezagregister bij waarin je de aanwijzing van de voogd(en) kan laten opnemen. De aanwijzing via de rechtbank kan schriftelijk of met gebruikmaking van je DigiD. Kijk op www.rechtspraak.nl en zoek op voogdij.

Kan ik de naam van de voogd nog veranderen?

Je kunt de naam van de voogd altijd veranderen of terugdraaien. De aanwijzing van de voogd die je als laatste hebt gedaan geldt als je komt te overlijden. Het maakt daarbij niet uit of je de aanwijzing hebt gedaan in een testament of via de rechtbank.